söndag 26 februari 2012

INSPIRATION: Byggnader

Bild: Eiffeltornet i Paris
Bild: Operahuset i Sydney 
Bild: Empire State Building i New York 
 Bild: Kiruna Kyrka 
Bild: Taihedian i Kina 
Bild: Ocean One i Pattaya 
Bild: Brandenburger Tor i berlin 
Bild: Kiasma, Helsinki 
Bild: Gyllene paviljongen, Japan
Bild: Notre Dame i Paris
Bild: Pearl Tower, Shanghai 
Bild: Burj Dubai i Dubai 

//Bianca 

tisdag 7 februari 2012

EMPIR, EMPIRE


Vi hade föredrag om våran sittmöbel i dag, så här lät det: 
Empire som var stilepoken jag blev tilldelad står för "kejsardöme", även kallad kejsarstil eller napoleonstilen. Kommer ursprungligen ifrån en fransk konststil. Stilen varade under 1804- ca 1815 samtidigt som Napoleon härskade. Det var Napoleon som tillkänna gav stilen. 
Den romerska stilen började gå ur tiden och man började nu hämta influenser ifrån den grekiska konsten, som sen tidigare blivit uppmärksammad av Johann Joachim Winkelmann (tysk arkeolog och konsthistoriker). Efter att Napoleon hade passerat Egypten så fick även Egyptisk nyklassicism insteg i stilen.
En variant av empirstilen var Biedermeier som var populär under 1818-1848, särkilt i Tyskland, Österrike och Sverige.

I Sverige varade Empiren  under 1810-1844,  används ofta stilbegreppet Karl Johansstil med svenskt empir. Begreppet kommer efter Sveriges dåvarande kung Karl XIV Johan.Karl XIV Johan som var mycket förtjust i denna stil såg givetvis till att introducera den i Sverige. Men som med alla andra stilar som kommer till Sverige blir den lite lugnare, försvenskad.  

Exempel på empirarkitektur i Sverige är Skottorps slott i Halland, Rosendals slott i Stockholm samt Elghammars slott i Södermanland. Träslagen som användes under empirtiden var mahogny, björk, körsbär och alm. Det kom nya möbeltyper också, chiffonjén med sin sinnrika inredning och strikt arkitektoniska uppbyggnad, fåtöljen med starkt bakåt svängd rygg, armstöd och ben. 

Det moderna med stolen är slutet på ryggen som är kurvad och är i samma del som stolssittsen, den målade vita färgen som den har, dem raka, smala benen och hela grejen med att limma på papper på stolen. 
Det typiska som är taget ifrån empiren är att den är lite kurvad i toppen på stolen och stolsryggen med cirklarna och att det fins öppna delar. 

När jag började skissa på stolen så hade jag två idéer som jag valde mellan, jag valde den andra först men ändrade mig sen och valde att ta den andra, stolen är i grunden samma som den ursprungliga skissen, stolsbenen var det som förändrades, dem bakre blev längre och går ända upp till stolsryggens topp, och benen var inte ut svängda som dem skulle vara från början. Det gick inte eftersom vi jobbade med wellpapp som är svårt att forma.
Min första tanke var att behålla stolen i kartong för att få den träaktiga känslan som just är i empirstilen, men det var inte snyggt, så jag valde att fortsätta med cirklarna som är på stolsryggen och jag klippte ut vita cirklar i papper som jag limmade på en för en. 
Det ända jag hade problem med var tiden det tog längre tid än vad jag tänkte att limma på alla pappers bitar.
Och att om vi hade jobbat i ett annat material så hade jag fått stolen som jag ville från början. 





kram Bianca 

söndag 5 februari 2012

Formgivning

I formgivningen så jobbar vi med måtta sittmöbler som vi gjort, vi fgick alla en stilepok, och sen skulle vi göra vår egen sittmöbel av den stilepoken och en mer modernare variant.
Jag fick stilen Empire, även kallad kejsarstil eller napoleonstilen. Kommer ursprungligen ifrån en fransk konststil. Den var under 1804- ca 1815, då napoleon härskade.
I Sverige används ofta stilbegreppet Karl Johansstil med svenskt empir. Begreppet kommer efter Sveriges dåvarande kung Karl XIV Johan. Exempel på empirarkitektur i Sverige är Skottorps slott i Halland, Rosendals slott i Stockholm samt Elghammars slott i Södermanland.

Sittmöbeln jag har gjort är en stol, En blandning à dem bilderna nedan för att visa lite bättre. Jag har limmat på runda pappersbitar i vitt på hela stolen.
Start idén är samma som jag kom på från början, men stolen förändrades med tiden, för balans och komfort.

Det som jan ändrade var stillebenen som jag först tänkte ha lite böjda men det blev svårt med kartong, men dem är fortfarande runda som dem skulle vart från början oxå.
Jag hade problem med tiden, det var det ända, i och med att jag hade lite problem med alla pappersbitar jag skulle Limma på och själva idén om vilken färg och form pappret skulle vara i.
Uppgiften var riktigt kul, så himla skönt att jobba mer konkret istället för abstrakt som jag gjort för det mesta under grundskolan.

Kram Bianca